De Gif Screen Recorder

Met deze desktop recorder kunt u GIF-bestanden maken vanaf uw scherm. Markeer een gebied op het scherm en neem de acties op. Deze screencasts worden opgeslagen als GIF-bestand wat vervolgens kan worden afgespeeld op bijna elke computer of mobiel apparaat of worden gebruikt in blogs, websites, powerpoint presentaties en Help-bestanden. Elke activiteit op uw bureaublad is op te nemen. Misschien wilt u recorden hoe je bepaalde dingen kunt doen met een programma. Of verlevendigt u een film die u hebt gemaakt met een mobieltje of een andere bron (YouTube) tot een animatie voor op een website of social media.

Noot

Er zijn speciale technieken gehanteerd om voordat de film als .gif opgeslagen wordt de grootte van dit gif-bestand te beperken. De grootte wordt vooral bepaald door

 1. de grootte van het te recorden schermgebied, 
 2. de duur van de opname,
 3. de gekozen beeldkwaliteit. Laagste kwaliteit (64 kleuren of lager) opname kan een factor 3 kleiner zijn in vergelijking met fotokwaliteit.
 4. het aantal frames per seconde (FPS),
 5. het totaal/de mate van verandering tussen de opeenvolgende beelden in de screencast.
 • Screencasts met activiteiten van gebruikers, zoals on-line tutorials zijn verrassend klein.
 • De bestandsgrootte van opgenomen filmpjes gemaakt met uw smartphone of YouTube kan snel oplopen. Bijvoorbeeld 10 seconden YouTube film wordt al snel enkele Mb groot. Omdat videofilmpjes worden gekenmerkt door een hoge mate van verandering tussen opeenvolgende beelden wordt geadviseerd om het recorden kort te houden en een zo klein mogelijk schermgebied aan te houden. 

U kunt de grootte van het gif bestand verder verminderen door het verwijderen van niet-noodzakelijke beelden (images frames) met behulp van de Animated Gif Editor. Zie ook: Hoe kan ik de bestandsgrootte bij het recorden binnen de perken houden

animated gif recorder video

Bereid voor wat u wilt opnemen, bijvoorbeeld start het programma waarvan u dingen wilt opnemen.

 1. Start het programma Gif Screen Recorder (Start > Gif Recorder > Gif Screen Recorder). 
  all recording buttons Een grote rode rechthoek verschijnt in het midden van het scherm met linksboven knoppen voor starten, stoppen, omvang opname, enzovoort.
 2. Sleep de rode rechthoek rond het gebied dat u wilt opnemen en maak het op maat.
  Noot
  • de grootte van de opname gebied (breedte x hoogte in pixels) staat naast de knopsize button  .
  • Bestaande formaten kunnen worden geselecteerd uit de keuzelijst, maar u kunt ook met randen verplaatsen het gebied passend maken.
 3. select quality button Als u een foto-opname filmt, bijvoorbeeld gemaakt op uw smartphone of op YouTube, is het te overwegen om over te schakelen naar fotokwaliteit (rechts boven in de opname ruimte). Het resultaat is dan mooier, het nadeel is dat de opslaan van de opname naar gif-bestand veel meer tijd in beslag neemt. Een 10 seconden opname kan enkele minuten verwerkingstijd kosten. Toch kan voor Publishing, een hoge kwaliteit animated gif, deze extra tijd zeker de moeite waard zijn. Als visuele kwaliteit minder uitmaakt, is het ook te overwegen minder kleuren te kiezen voor een kleiner gifbestand.
 4. time laps recording Als u de bestandsgrootte van een lange opname wilt beperken, kunt u frames per seconde (FPS) instellen in de rechter bovenhoek. Zie ook  Hoe maak ik een time lapse animatie.
 5. Start Opname (met behulp van start recording button  knop of PrtScn toets).
 6. Demonstreer wat dan ook - hier demonstreer ik puur het opnemen zelf, niet iets interessants.
 7. Stop de Recorder (met behulp van stop recording button knop of Esc toets).
 8. Sla de opname op. U kunt kiezen om de zojuist opgeslagen opname te openen in de Animated Gif Editor om te bewerken.
Tips
 • U kunt het opnemen tijdelijk onderbreken met de pauze recording button pause -knop of Pauze toets. Wilt u weer verder dan drukt u op recording button continue knop of PrtScn toets.
 • Tijdens het opnemen of pauzeren kunt u het opgenomen gebied herpositioneren door aan de rode markeringsgrenzen te trekken.
 • Ruimte presets die in de combo worden opgeslagen in het systeem map C: \ Users \ [gebruikersnaam] \ AppData \ Roaming \ Gif Recorder \ areapresets.txt. U kunt de lijst naar eigen inzicht aanpassen. Is de genoemde map niet zichtbaar dan wijzigt u in de instellingen van de Windows-systeem folders de zichtbaarheid naar 'zichtbaar'.
Maak Gif Animaties met behulp van de Recorder en Editor